Δελτίο Τύπου – Λήξη 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Αρχική » Δελτίο Τύπου – Λήξη 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας
Δελτίο Τύπου – Λήξη 10ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας

Με τεράστια, ανέλπιστη μέχρι ενός σημείου, επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θέατρου Ιεράπετρας . Το Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 με προ φεστιβαλικές δράσεις , φεστιβαλικές διαγωνιστικές παραστάσεις με θεατρικές ομάδες από όλη την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες και μετα φεστιβαλική παράσταση, διοργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας ,με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ιεράπετρας, την ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α του δήμου Ιεράπετρας και την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν/Α Κρήτης.

Ευχαριστούμε θερμά τους διακεκριμένους καλλιτέχνες που συγκρότησαν την κριτική επιτροπή για τις διαγωνιζόμενες ομάδες η οποία αποτελείτο από : την Έρση Βασιλικιώτη, το Νίκο Βερλέκη, τον Τηλέμαχο Μουδατσάκη, το Θέμη Μουμουλίδη, τον Κώστα Θωμαΐδη, την Υβόνη Μεταξάκη και τη Σοφία Φιλιππίδου. Ήταν όλοι τους πολύ πέρα από τις προσδοκίες μας ζεστοί ,φιλικοί και υποστηρικτικοί προς όλους και τους διοργανωτές και τις διαγωνιζόμενες ομάδες.

Ιδιαίτερη στιγμή για μας ήταν η ευκαιρία να τιμήσουμε τον αγαπημένο μας ηθοποιό Γρηγόρη Βαλτινό. Τον είχαμε κοντά μας για λίγες μέρες και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασιν την ευγένεια και το ήθος του. Και κάτι σημαντικότερο: η επαφή του με μαθητές των Λυκείων της Ιεράπετρας και η ελεύθερη συζήτηση μαζί τους για το θέατρο και το επάγγελμα του ηθοποιού αποτελεί σπουδαίο δια ζώσης βιωματικό μάθημα όχι μόνο για τους μαθητές …

Ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλες τις ομάδες από την Καβάλα ως την Κρήτη αλλά και εκτός Ελλάδας, που τίμησαν το φεστιβάλ μας και με τις εξαιρετικές παραστάσεις τους και το ήθος τους συνέβαλαν και συμβάλλουν στην διακριτή αλλά θεμελιακή θέση του ερασιτεχνικού θεάτρου στη κοινωνία μας.

Η ΑΓΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΩΝ ΣΦΑΓΕΙΩΝ του Μπέρτολντ Μπρεχτ από την Θεατρική Ομάδα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ασλανίδη ,η παράσταση ΘΕΕ ΜΟΥ, ΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΑΜΕ; των Φιλίπ Ντε Σωβερόν και Γκι Λωράν, από την Δημοτική Θεατρική Σκηνή Ενηλίκων Λιμεναρίων Θάσου, σε σκηνοθεσία Ελευθερίου Ταρσία, Ο ΠΟΥΠΟΥΛΑΝΘΡΩΠΟΣ του Μάρτιν Μακνόντα, από το Χώρο πολιτισμού “Σημείο” και τη θεατρική ομάδα ‘’Ble’’ Ρεθύμνου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Μπλέτα,”Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ του Ηλία Καπετανάκη, από την ομάδα ΘΕΑΤΡόPolice Αγρινίου, σε σκηνοθεσία Γιούλης Μαρούση, ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΤΗΣ ΧΑΡΛΕΥ ή ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ του Βασίλειου Κατσικονούρη από την ομάδα ΜΕΘΕΞΙΣ Αθηνών σε σκηνοθεσία Βάλιας Κωτσιγιάννη, το ΒΡΑΔΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, της Γιούλης Αποκατανίδου από την ομάδα ΜΙΚΡΟΙ ΗΡΩΕΣ, της Καβάλας σε σκηνοθεσία Ανδρέα Λαδά, η ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ του Αρκά από την ομάδα ALMA Βρυξελών, σε σκηνοθεσία Κυπριανού Μουτεβέλη – Χρύσας Μπαλτζάκη και η υπέροχη ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ με τίτλο: Ο Χατζιδάκις στο Θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκης Παπαδάκη θα μας συνοδεύουν ως βραχεία αλλά και βαθύτερη μνήμη για πολύ καιρό.

Η εβδομάδα των προφεστιβαλικών δρώμενων, από τις 15 ως 21 Οκτωβρίου, σε ανοιχτό, δημόσιο χώρο που περιλάμβαναν ιδιαίτερες θεατρικές παραστάσεις, Τραγούδι και Μουσική, θεατρικά δρώμενα, stand up comedy, κινηματογραφική προβολή και Μουσικό καφενείο υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία παρά τις δυσμενείς και απρόβλεπτες για την εποχή και την περιοχή μας καιρικές συνθήκες. Μια εκδήλωση μόνο αναβλήθηκε λόγω της πλημμύρας της 15ης Οκτωβρίου η οποία θα έχει την τιμητική της προσεχώς.

Ιδιαίτερη ήταν και η «μεταφεστιβαλική δράση» με την εξαιρετική θεατρική παράσταση για τον «ξεριζωμό» των Ελλήνων από τη Μικρασία από το σχήμα ΩΔΗπόρος, με τίτλο: «Ανάθεμα στους αίτιους» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αντωνάκη.

Απολαύσαμε και καταχειροκροτήσαμε όλοι κατά την έναρξη του Φεστιβάλ το τραγούδι για το θέατρο που έγραψε η Στέλλα Μαστοράκη και ερμήνευσε η Ελένη Διακάκη, μια σύνθεση που μας κάνει περήφανους και για την ποιότητά της αλλά και για την πηγή της έμπνευσής της: το ίδιο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Ιεράπετρας!

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορηγούς μας και τους συντοπίτες μας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενισχύουν την αγάπη μας για το ερασιτεχνικό θέατρο και την προώθησή του εδώ ,στη νοτιότερη πόλη της Κρήτης ,της Ελλάδας, της Ευρώπης.

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε την επιχείρηση Νικολαράκης- ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΆ, το Φυτώριο ΛΑΜΠΡΑΚΗ και το OSTRIA RESORT SPA για την εστίαση στην αίθουσα ORION που δεν συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας.

Για το ΔΣ του Συλλόγου Φίλων Θεάτρου Ιεράπετρας

Η Πρόεδρος
Σοφία Κονταξάκη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.